Termékek - Takarófólia

A ponyva-termékekre általában jellemző a nagymértékű mobilitás és a kis karbantartási igény. Olcsók, sokrétűen felhasználhatók, összehajtogatva kis helyen elférnek, könnyen szállíthatók, kis tömegűk.

Sok minden készülhet ponyvából: előtető, napellenző, garázssátor, kamionponyva, reklámfeliratos molinó, rendezvénysátor, takaróponyva, teraszfedés, tolókapu, haszongépjármű ponyva, lakókocsi elősátor, raktársátor, sátor, tetőponyva, utánfutóponyva és akkor a speciálisabb megoldásokról még nem is ejtettünk szót. Kísérletek tanúsága szerint akár 80 százalékkal is csökkenhet egy meleg levegőjű helyiség lehűtéséhez használt energia az ablakok elé szerelt napellenző alkalmazása révén. Egy helyiség hőmérséklete optimálisan kiválasztott napellenzővel, kiváló fénytechnikai értékek mellett a legforróbb nyárban is 28 °C alatt maradhat!

KERESKEDELMI MENNYISÉGŰ RENDELÉS ESETÉN KÉRJE EGYEDI AJÁNLATAINKAT

 

A ponyva egy gyűjtőfogalom, többféle anyagból készülő termékek tartoznak ide. A felhasznált ponyvák műszaki paraméterei lényegesek felhasználásuk szempontjából. Ilyen az élettartam, a vízállóság, portaszítás, penészedés elleni védelem, vagy az UV-szűrés, színtartás, vastagság, tömeg. Egy jó ponyva akár 25-30 centiméteres vízoszlop magasságot is elbír anélkül, hogy átszivárogna. Ez a paraméter lényeges, bár az is az, hogy ezt egy vízszintesen kifeszített ponyvával ne próbáljuk ki. Felszereléskor olyan lejtést mindig adjunk neki, aminek köszönhetően a víz lefolyik róla valamelyik irányban. A ponyva ugyanis hiába tartaná meg a vizet, ha a tartószerkezet nem bírja a megterhelést.

 

Talajtakaró fóliák tulajdonságai

A műanyag fólia alá vetett kukorica gyorsabban kel ki, mert a talaj a fólia alatt gyorsabban melegszik fel. A betakarítás kb. 15 nappal hozható előbbre, a terméshozam pedig elérheti a hektáronkénti 5–6 tonnát. Egy hektár kukorica fólia alatti nevelése a költségeket 280 euróval növeli meg (180 euró a fólia és 100 euró a fóliát lefektető gép fajlagos költsége), így csak ott érdemes alkalmazni ezt a technológiát, ahol a takarmánykukorica terméshozama meghaladja a hektáronkénti 3 tonnát. A szemes termények közül csak a kukorica vetőmagjára fektetnek nagy területen fóliát, de a talajtakaró fóliákat gyakran alkalmazzák zöldségtermesztéshez is. A dinnyét, a cikóriát, a salátát, a zöldbabot, az újkrumplit stb. gyakran termesztik talajtakaró fólia védelmével. A növény gyökérrendszere a mű- anyag fólia alatt fejlődik ki, míg maga a növény a fólia felett. A márciusban el- ültetett dinnyék például 10–15 nappal korábban érnek be, és hamarabb lehet őket piacra dobni, amikor a dinnye ára még 30–40%-kal magasabb. A talajtakaró fóliák javítják a korai vetésű termények terméshozamát, a termés tisztább, mivel el van szigetelve a földtől, továbbá növekszik a cukortartalma is.

A talajtakaró fóliákat legtöbbször polietilénből készítik, különböző, a termény típusától függő, vastagságban. A kukoricához például 10–12 µm, de bizonyos zöldségfélékhez akár 80 µm vastag fóliát is használnak. A fólia színének nagyon fontos szerepe van. A fekete színű talajtakaró fó- lia teljesen elnyeli a nap sugarait, és megakadályozza a gaz növekedését is, de korlátolt a hőhatása. Az áttetsző és színtelen fóliák átengedik a napfényt, elősegítik a talaj felmelegedését és a termények korai kifejlődését. Az elmúlt néhány évben a gazdák számos vidéken újra sövényeket ültettek, hogy meg- óvják a termőhelyeket a madaraktól és a vadaktól, harcoljanak a talajerózió ellen és megtörjék az egyhangú tájképet. A szakemberek minden esetben azt javasolják, hogy használjanak talajtakaró fóliát az első évben a bokrok és fák gyökerei megfelelő kifejlődésének érdekében. A fólia a földben tartja a nedvességet és megakadályozza a gyomnövények megtelepedését. A fóliát az ültetés előtt fektetik le, majd kereszt alakú nyílásokat vágnak rajta, amelybe a fiatal bokrokat ültetik. Ebben az esetben vastagabb fóliát választanak, amely az ültetés után 3–4 évig is megmarad.

 

Kapcsolódó termékek

Online katalógusok
Ajánlatkérés

GAZDASÁGOS ÁR

Közvetlenül a gyártótól olcsóbb

Környezetvédelem

Hogyan óvjuk környezetünket?

SZAKÉRTŐI GÁRDA

Hozzáértő munkatársak minden területen

Készítette: KARMA Interactive
Minden jog fenntartva