Autóipar

Az autóipari alkatrészeket gyártó, exportáló vállalatok csomagolástechnikai szakemberei számára komoly problémát jelent a megmunkált fém alkatrészek, részegységek megóvása a szállítás és tárolás időtartama alatt. Ez a probléma fokozottabban jelentkezik a tengerentúli szállítások során a megnövekedett szállítási időtartam és az előforduló extrém körülmények miatt.

Az autóipari csomagolásnak két speciális jellemzője van: a visszatérő csomagolások széles körű alkalmazása, valamint az átmeneti korrózióvédelmet biztosító VCI- (volatile vagy vapor corrosion inhibitor) csomagolások használata.
A visszatérő csomagolások tervezésénél az áruvédelmi funkció mellett kiemelt hangsúlyt kap az autóiparban oly szélesen alkalmazott „lean-filozófia” is. A konténereknek, szállító-/tárolóeszközöknek a gyártósoron be kell illeszkedni ebbe a filozófiába, még akkor is, ha esetleg a szállítóeszköz megkövetelné az optimálisabb rakfelület-kihasználásra való tervezést. A visszatérő csomagolás, ha megfelelően van kialakítva és a visszatérés ciklusa is kontroll alatt áll, környezetbarát, olcsó alternatívája a hagyományos eldobható csomagolásoknak. Azonban ha a folyamatkontroll nem megfelelő, azaz a visszatérő csomagolóeszköz nem megfelelően követett a rendszerben, illetve nem áll rendelkezésre a felhasználás helyén, akkor bekövetkezik a legrosszabb: semmi sem drágább, mint egy egyutas visszatérő csomagolás.

Az egyes alkatrészek csomagolásánál figyelembe kell venni azt, hogy a levegőben lévő relatív légnedvesség hatására rozsdásodás indulhat meg. A finoman megmunkált fém alkatrészek igen érzékenyek a korrózióra, védelem nélkül akár néhány órán belül végzetes jelenségek léphetnek fel. A hőmérséklet változásával a relatív légnedvesség százalékos mértéke megváltozik a csomagolás mikroklímájában, ami végül az alkatrész felületi oxidációjához vezet. Ennek elkerülése érdekében megoldást jelenthet a légmentesen, vákuummal lezárt csomagolásba elhelyezett páramegkötő anyag. Ekkor a levegő relatív légnedvessége nagymértékben lecsökken, és nem következik be oxidáció.


Másik lehetőség a VCI-tartalmú anyagok felhasználása. Ezek olyan korróziógátló anyagok, amelyek szilárd fázisból folyamatosan, kis mennyiségben felszabadulva, majd gázzá alakulva a védendő felületre csapódnak le. A gáz kitölti a csomagolás belső terét, és passziváló mikroklímát hoz létre a termék környezetében, így nemcsak a közvetlen érintkezés során, hanem bizonyos távolságból is kifejti hatását. A VCI-anyag molekulái a csomagolás teljes terét kitöltik. A védőhatás hosszú ideig, akár évekig megmarad. Ennek feltétele, hogy a csomagolás légcseréje a környezettel lehetőleg minél kisebb legyen. – A VCI-védelem szélsőséges klimatikus viszonyok mellett is jól működik – mondta Tóth Jenő, a Metria Kft. ügyvezető igazgatója. A két megoldást kombinálva alakítható ki a leghatékonyabban védőcsomagolás: a külső csomagolásba, egy párazárt zsákba páramegkötő anyag kerül, a belső csomagolás pedig VCI hatóanyagot tartalmaz, amely az alkatrészen bevonatot képez és meggátolja a felület oxidációját.

A termékek szállítására, átmeneti tárolására szolgáló rakományképző eszközökbe a termék által generált, illetve a felhasználó által megkívánt módon lehet alkalmazni a VCI-anyagokat. Amennyiben szükséges az egyenkénti csomagolás, akkor VCI-papír, illetve VCI-fóliaívekbe vagy -tasakokba tehetők a termékek. Ettől eltérő esetben a gyűjtőcsomagoláshoz használt különféle dobozok, tálcák, ládák bélelhetők ki nagyméretű VCI-papír ívekkel vagy VCI-fóliából készült termékekkel (bélelő zsák, ráhajtható fóliaívek stb.). Lehetőség van a csomagolás belsejében az egyes rétegek között elválasztó ívek (papír, fólia) használatára is. Az autóipari alkatrészgyártók széles köre már áttért a VCI-technológia használatára. Tóth Jenő, a Metria Kft. ügyvezető igazgatója szerint az alkatrészgyártók azokat a csomagolástechnikai megoldásokat részesítik előnyben, amelyek elemei egyszerűen használhatók, könnyen összeállíthatók és többféle alkatrész csomagolására is alkalmasak. Emellett elvárás még a speciális méret, amely biztosítja a szállítóeszköz optimális tér- és raktömeg-kihasználását, valamint a szállítás és tárolás során a mechanikai védelmet is.

 

RAGSZTÁSTECHNIKAI MEGOLDÁSOK AZ AUTÓIPARBAN

TÖMÍTÉSI MEGOLDÁSOK KORRÓZIÓGÁTLÁSHOZ

Lyuktakaró termékeink megoldásokat kínálnak a legigényesebb alkalmazásokhoz, ahol még a szokásos záródugók sem mindig hatásosak.

Fokozott hatékonyság – gépjármű lyuktakaró megoldások

A gépjárműiparban kizárólag a hatékonyság számít. Az autó súlyának csökkentése nem egyszerűen kötelező feladat, hanem egy szemlélet és gondolkodásmód. Lyuktakaró termékeink gépjárművenként akár 85%-os súlycsökkentést kínálnak, összehasonlítva a tipikus, gumiból és műanyagból készült lyuktakaró dugókkal. Kidolgoztuk a minden alkalmazáshoz használható gumi vagy műanyag dugók különféle alternatíváit.

Lyuktakaró termékválasztékunk tökéletes tömítési megoldást kínál a korrózió megelőzésére a gépjármű egész élettartama alatt. Az egyéb jellemzők közé tartozik a kiváló akusztikai csillapítási teljesítmény, amely összehasonlítható a zárt fém autókarosszériával, valamint a légmentes zárás, amely elszigeteli a lyukakat a víztől és a portól. Speciális funkciókat is kínálunk, amelyek nagyban javítják termelési hatékonyságát. Egyes lyuktakaró anyagaink nyomtathatóak, így segítve, hogy a jelöléssel megkönnyítsék a pozicionálást. A célnyomtatás értékes referenciapont, amely javítja a dolgozó alkalmazási pontosságát, ugyanakkor jelzi a dolgozónak az ajánlott lyukméretet. A lyuktakaró stancolások további előnyei, hogy egyedi formákat tesznek lehetővé. Ezenkívül a fél- és teljesen automatikus adagolók teljes skáláját kínáljuk a gyors és kényelmes alkalmazáshoz.

Életre szóló rögzítés – kábelszerelési megoldások gépjárművekhez

A kábelrögzítés bonyolult vállalkozás. Különböző típusú kábelkötegeket kell hozzákötni különféle alapfelületekhez – a tetőkárpit anyagától a műanyag alkatrészeken át az autókarosszériáig – és különböző körvonalú alakzatokhoz. Széles körű tapasztalataink alapján gondoskodunk a kábelek gyors, biztonságos és tartós rögzítéséről alacsony VOC-tartalmú szalagok speciálisan kialakított választékával, javítva a levegő minőségét a járművekben. Ez a termékpaletta magas statikus tépési és nyírási ellenállást nyújt más kötési technológiákkal összehasonlítva magas induló tapadóssággal és súlycsökkentéssel. Szalagjaink puha és rugalmas hordozója egyidejűleg a zajt is csillapítja.

Konkrét alkalmazási követelményei kielégítésére testre szabott kábelrögzítési megoldást tudunk nyújtani. Tekercsek hozhatók létre lapos illesztésű stancolással és védőfóliával vagy anélkül egy hatékonyabb adagolásieljárás érdekében.

Online katalógusok
Ajánlatkérés

GAZDASÁGOS ÁR

Közvetlenül a gyártótól olcsóbb

Környezetvédelem

Hogyan óvjuk környezetünket?

SZAKÉRTŐI GÁRDA

Hozzáértő munkatársak minden területen

Készítette: KARMA Interactive
Minden jog fenntartva