Elektronikaipar és Finom - mechanika

A technológiai fejlődésben így nevezik azt a tapasztalati megfigyelést, amely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. 2004 utolsó negyedévében a processzorok 130 és 90 nm-es technológiával készültek. 2005 végén bejelentették a 65 nm-es gyártósorok létrejöttét. Egy évtizede az integrált áramkörök 500 nm-es csíkszélességgel készültek. Egyes vállalatok azon dolgoznak, hogy a nanotechnológia segítségével képesek egyenek 45 nm-es, vagy még kisebb csíkszélességű nyomtatott áramkörök előállítására: az újabb és újabb áramkörgyártási technológiák egyre későbbi dátumra halasztják a Moore-törvény előrelátható elévülését. Ez egyben túlérzékenységet is jelent, vagyis amikor az egyes alkatrészek – például tranzisztorok – nagyon közel kerülnek egymáshoz, és a közöttük lévő távolság egyszerű elektrosztatikus kisülés hatására megsérül, vagy tönkremegy, ami már a termékteszteléskor kiderül, míg ha csak megsérül, akkor a végfelhasználónál fog elromlani az eszköz.


Sarkalatos pont tehát az ESD elleni csomagolás, melynek védekező funkciója kétirányú:

• A terméket a sztatikus sérülések ellen védőcsomagolással kell ellátni. A csomagolás alapvető feladata itt a mechanikai védelmen túl az is, hogy árnyékoljon. Például vezetőképes (conductive, melyet általában fekete vagy kék szín jelöl) csomagolásban (hullámpapír lemezdoboz vagy „shielding-bag” védőtasak) a belső térben elhelyezett termék a sztatikus kisülésektől védett.

• Az elektronikai termékekhez gyártott alkatrészek csomagolóanyagaival szemben támasztott alapvető követelmény, hogy nem generálhatnak kisüléseket. Például a csomagolásokban a rázkódás csillapítására alkalmazott habidomok vagy porvédő (rózsaszín, úgynevezett pink-poly) tasakok nem generálnak töltést a kicsomagolás során.

Különleges megoldások:

Az ESD-csomagolás mellett gyakran alkalmazott módszer a termékek védelmére a VCI-technológia (Vapour Corrosion Inhibitor) használata, ahol a csomagolóanyagba egy különleges vegyianyagot impregnálnak–amely használat közben folyamatosan, kis mennyiségben kipárolog, és a korrózióvédelem szempontjából kedvező légkört hoz létre az áru környezetében –, ami megakadályozza a korróziós folyamatok megindulását. Ilyen csomagolóeszköz használatával egyszerűsödik a csomagolás, a leszállított áru azonnal, előzetes tisztítás nélkül használható, költségtakarékos, mert kevesebb munkaráfordítást igényel a csomagolás. Környezetbarát is, hiszen a csomagolóanyag újrahasznosítható, szemben a konzerváló eljárásoknál keletkező veszélyes hulladékokkal. A fémből készült (például autóipari) alkatrészekhez hasonlóan az elektronikai termékekre is hatással van a relatív páratartalom. A légnedvesség korróziót és a töltések továbbítását is okozhatja a csomagolásban. Ez utóbbit páramegkötő silica-gel, desiccant segítségével lehet kivédeni. – A VCI-kezelésben részesült csomagolóanyagok közel légmentesen zárt csomagolásban hatásosak, mivel a felületükről kilépő molekulák a termék fém felületein bevonatot képezve védenek a korróziótól.

 

Online katalógusok
Ajánlatkérés

Termékek

Légpárnás,- habfólia
Egyedi igény szerint készítünk méretre tasakokat és fólialapokat is...
Fóliák
Agrofóliák, takarófóliák, PE tömlők, háztartási és élelmiszer csomagoló fóliák...
Sztreccsfóliák
Kézi sztreccsfólia, Mini sztreccsfólia, Gépi sztreccsfólia...
Zsugorfóliák
Zsugorfóliák, zsugorsapkák, polietilén, poliefilén és PVC fóliák...
Műanyag tasakok, táskák, zsákok
HDPE, LDPE tasakok (ESD), lapravágott, tépős rollos, ADR zsákok...
Ragasztószalagok
Polipropilén: könnyű és közepesen súlyos dobozokhoz, PVC: nehéz...
Papíráruk
Hullámpapírok, karton dobozok, pizzás dobozok, csomagoló papírok...
Műanyag-, és egyéb áruk
Raklapok, rekeszek, ládák, hordók, dézsák tároló boxok, vödrök, kannák...
Pántszalagok, kötözők
Polipropilén, PET szalagok, Textil szalagok, Acél szalagok...

GAZDASÁGOS ÁR

Közvetlenül a gyártótól olcsóbb

Környezetvédelem

Használt csomagolóanyag visszavásárlás

SZAKÉRTŐI GÁRDA

Hozzáértő munkatársak minden területen

Készítette: Karma Interactive
Minden jog fenntartva